Διακρίσεις
Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη
Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον πολύ υψηλού επιπέδου ηγετικό ρόλο στην επιστήμη του μηχανικού" απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Α. Φίλη στο συνέδριο World Automation Congress (WAC2024). Το συνέδριο είχε ως θέμα τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη και έλαβε χώρα στο Κανκούν στο Μεξικό μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου 2024. Ο Γιάννης Φίλης ήταν τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής με θέμα "Μαθηματική θεωρία εκτίμησης της αειφορίας και λήψης αποφάσεων".
Κατά την απονομή του μεταλλίου, ο Γιάννης Φίλης είπε σε σύντομη προσφώνησή του:
"Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Mo Jamshidi και την Οργανωτική Επιτροπή για τη στήριξη και την ευγένειά τους.
Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρόσεξα κάποια επιμέρους αντικείμενα όπως κυκλική οικονομία, κλιματική αλλαγή, κοινωνική ασφάλεια, έξυπνη διαβίωση.
Έχουμε κάνει τρομακτική πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όμως δεν γίνεται να αγνοούμε τις ατέλειες αυτής της προόδου. Μιλάω για πράγματα που υπαινίσσονται τα παραπάνω αντικείμενα. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τις χαώδεις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και πολιτών, τις μη αναστρέψιμες οικολογικές καταστροφές οι οποίες απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη, την αισχρότητα της επίλυσης διεθνών διαφορών και αντιπαθειών με τον πόλεμο. Ενίοτε φαίνεται ότι με τον χρόνο γινόμαστε ευφυέστεροι αλλά λιγότερο σοφοί.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε δίνοντας τεχνολογικές λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αγνοώντας την πολιτική και την ανθρώπινη φύση. Η επιστήμη δεν μπορεί να είναι απολιτική. Έχουμε πολλή διεπιστημονική δουλειά μπροστά μας αν θέλουμε η κοινωνία μας να είναι βιώσιμη.
Αλλά θα προχωρήσω ένα βήμα ακόμη. Όλα αυτά τα χρόνια κατανόησα ότι, όσο σημαντικός και αν είναι ο υλικός μας κόσμος, τα πλέον μόνιμα πράγματα στη ζωή δεν περιέχουν ύλη όπως τα εργαλεία, τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα. Δεν περιέχουν μόρια και άτομα αλλά κάτι που ο προηγμένος, αν και υλικός εγκέφαλός μας προσλαμβάνει τελείως διαφορετικά. Μιλάω για την ομορφιά, τη φιλία, τη συναδελφικότητα, την αγάπη - τη βαθύτερη ουσία του ανθρωπισμού.
Και αυτή η συνάντηση απόψε τα έχει όλα.
Σας ευχαριστώ εκ βαθέων!"
Το ακροατήριο ανταποκρίθηκε όρθιο με ενθουσιώδες χειροκρότημα.
Ο Γιάννης Α. Φίλης εξελέγη Διακεκριμένο Μέλος της Επιστημονικής Οργάνωσης Τεχνητής Νοημοσύνης Asia-Pacific Artificial Intelligence Association
Ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Α. Φίλης, κατόπιν προσκλήσεως, εξελέγη Fellow (Διακεκριμένο Μέλος) της Επιστημονικής Οργάνωσης Τεχνητής Νοημοσύνης Asia-Pacific Artificial Intelligence Association (AAIA), με έδρα το Χόνγκ Κονγκ.
Το ΑΑΙΑ είναι παγκόσμιος ακαδημαϊκός μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με αντικείμενα που εμπίπτουν στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος του είναι να προωθήσει την ανάπτυξη και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας και της επιστημονικής εκπαίδευσης, καθώς και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, επικεντρώνεται σε ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, που ανακύπτουν στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων. Το ΑΑΙΑ είναι διεπιστημονικός οργανισμός, ο οποίος "συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη".
World Automation Congress (WAC) 2024
Διεθνής Διάκριση του Ομότιμου Καθηγητή Γιάννη Α. Φίλη μέσω του Διεθνούς Συνεδρίου World Automation Congress (WAC) 2024
Το Συνέδριο World Automation Congress (WAC) 2024 ήταν αφιερωμένο σε τρεις καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Α. Φίλης. Το WAC πραγματοποιήθηκε από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μεξικό και είχε θέμα "Applied Machine Learning and Artificial Intelligence for Autonomous Vehicles in the 21st Century".
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεχάρη τον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη Γιάννη Α. Φίλη για τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση, η οποία ενισχύει την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Επιστήμη & Εκπαίδευση
Διακεκριμένο μέλος (Fellow) του AIIA (International Artificial Intelligence Alliance), 2024.
Διακεκριμένο μέλος (Fellow) του ΑΑΙΑ, (Asia-Pacific Artificial Intelligence Association, 2024.
Medal of Honor, World Automation Congress, Cancún, Mexico, 2024.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Member, European Academy of Sciences and Arts), 2018
Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Fellow, European Academy of Sciences), 2018
Βραβείο "Alumni Achievement Award in Academia" (βραβείο εξαίρετων επιτευγμάτων αποφοίτων στον ακαδημαϊκό τομέα) του 2013 της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τιμές που απονέμει το Πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τις σπουδαίες επιδόσεις αποφοίτων μηχανικών του UCLA στους τομείς που επέλεξαν συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων και της βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματα των υποψηφίων σε όλη τη σταδιοδρομία τους, τη συμβολή τους στο επάγγελμα και τους τρόπους με τους οποίους έχουν προαγάγει το γνωστικό τους πεδίο μέσω της καθοδήγησης και της εκπαίδευσης, αλλά και της επαγγελματικής τους συνεισφοράς.
Βραβεύονται οι απόφοιτοι που έχουν θέσει νέα επίπεδα αριστείας στη σταδιοδρομία τους και που συνιστούν παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους.
Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία “A System-of-Systems Approach for Improving Healthcare Systems” με συγγραφείς τους Kαθηγητές Ευάγγελο Γρηγορούδη, Βασίλη Κουικόγλου και Γιάννη Φίλη του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, World Automation Congress 2012, 24-27 Ιουνίου, Μεξικό.
Lifetime Achievement Award σε αναγνώριση «της εξαιρετικής του συμβολής του στην ανάλυση και τον σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής και περιβάλλοντος και για του ηγετικού του ρόλου στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης», World Automation Congress, Κόμπε, Ιαπωνία 2010.
Senior Visiting Fellow, Ίδρυμα Ωνάση, ΗΠΑ 2008.
AAAS Fellow, 2007.
Outstanding Professor of the Year, Boston University, 1986.
IEEE, Senior Member, 1981.
Κεντρικός ομιλητής (Keynote speaker) στα συνέδρια:
-
3rd International Conference on Industrial and Hazardous Waste Management, Chania, Greece, Sep. 12-14, 2012. Τίτλος ομιλίας:“Strategies for sustainable management”.
-
7th International Conference on Management of Technological Change, Alexandroupolis, Greece, Sep. 1-3, 2011. Τίτλος ομιλίας:“A system-of-systems framework of sustainability components”.
-
1st International Conference on Logistics, Informatics and Science Service, Beijing Jiaotong University, China, 8-11 Ιουνίου 2011. Τίτλος ομιλίας: "A System-of-Systems Approach to the Analysis and Control of Sustainability".
- IEEE Systems Man and Cybernetics Society, UK and Ireland and City University London, March 30, 2011. Τίτλος ομιλίας “Global sustainability performance,” σε σεμινάριο με τίτλο “Engineering Sustainability” .
- 2010 World Automation Congress, Kobe, Japan, Sep. 19-23, 2010. Τίτλος ομιλίας “Important environmental and social systems as System-of-Systems (SoS)”.
- 13th International Conference on Logistics, Informatics and Services Sciences, Beijing, China, June 8-11, 2010. Τίτλος ομιλίας “A system-of-Systems approach to the analysis and control of sustainability”.
- 2009 IEEE International Conference on System of Systems Engineering, Albuquerque, USA, May 30-June3, 2009. Τίτλος ομιλίας “Sustainability assessment”.
Λογοτεχνία
Πρώτο "Βραβείο των Δώδεκα" για το θεατρικό έργο "Το Άγαλμα", 1998.
Bραβείο Καλύτερου Βιβλίου της χρονιάς 1985 για την ποιητική συλλογή "O Zαρατούστρα και οι Πέντε Εσπερινοί" από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Λογοτεχνικό Βραβείο Harry Kurnitz στο UCLA δύο φορές το 1979 και 1980.
Λογοτεχνικό βραβείο για την πρώτη ποιητική συλλογή "Ξεκίνημα στ’ Ανάπλι", Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών 1976.
Κοινωνία
Τιμητικό δίπλωμα του Δήμου Ασίνης "Για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες", 2008.
Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών για την δημιουργία του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Αθήνα, 2007.
Αναγόρευση σε Εταίρο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Χανιά, 2006.
Βραβείο Δήμου Χανίων «Για την πολύπλευρη και μακροχρόνια προσφορά του στην πόλη των Χανίων», 2005.
Χρυσό Μετάλλιο, Λέσχη Φιλελευθέρων, Αθήνα 2005.
Χρυσό Μετάλλιο, Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, 2004.